Izlet UVAC

Izlet UVAC
Autobuski prevoz

OVČARSKO KABLARSKA KLISURA – IVANJICA – SJENICA – PRIRODNI REZERVAT UVAC – MANASTIR MILIŠEVA – MEĆAVNIK

TERMINI USKORO

Izlet Uvac
Uvac – Autor fotografije: Darko Ćirović

PROGRAM PUTOVANJA:

1. Dan NOVI SAD – BEOGRAD – OVČARSKO KABLARSKA KLISURA – IVANJICA – SJENICA

Polazak grupe iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive na železničkoj stanici u 05:00 časova. Polazak grupe iz Beograda sa parking robne kuće Emezzeta na Novom Beogradu – uz autoput (mesto polaska će se možda promeniti o čemu će putnici biti naknadno obavešteni). Direktan vožnja do Ovčarsko-kablarske klisure. Odlazak u Manastir Vavedenje, koji je podignut na samom početku klisure. Stilske kаrаkteristike originаlnih delovа hrаmа govore dа je ovаj mаnаstir nаstаo u 16. veku. Nastavak putovanja do Ovčar banje. U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, okružena zelenilom prostranih šumskih kompleksa izvire termo-mineralna voda Ovčar Banje. Postoje svedočanstva da su vode Ovčar banje korišćene za lečenje ljudi od rimskog vremena, preko srednjovekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku. Kraće slobodno vreme u banji za osveženje. Nastavak putovanja do Ivanjice. Obilazak male hidroelektrane sa početka 20.veka na reci Moravici, sa fantastičnim vodopadom i prirodom. Za posetioce Ivanjice od posebnog interesa je kameni most na Javorsko – Dragačevskom putu. Predstavlja najveći jednolučni most na Balkanu, sagrađen po principu klinova, bez vezivnog materijala. Gradili su ga italijanski majstori 1904-1906. godine. U dogovoreno vreme polazak za hotel. Smeštaj. Noćenje.

2. Dan SJENICA – PRIRODNI REZERVAT UVAC – SJENICA

Doručak. U 09:00 časova polazak na celodnevni fakultativni izlet u prirodni rezervat Uvac. Izlet obuhvata vožnju čamcima, posetu Ledenoj pećini i posetu vidikovcu sa kojeg se pruža fantastičan pogled na čuvene meandre Uvca. Program traje oko 5 časova. Specijalni rezervat prirode “Uvac” je prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik. Vode reke Uvac, duboko su usekle svoje korito u krečnjačke stene i formirale sužene klisurasto – kanjonske doline sa visokim, strmim krečnjačkim liticama. Posebna vrednost kanjonskih delova doline su uklješteni meandri. Meandri Uvca su već prepoznatljiva slika iz jugozapadne, ali i cele Srbije – sigurni smo da će ih, u godinama koje slede, posetiti brojni posetioci iz celog sveta. Specijalni rezervat prirode “Uvac” izdvaja prisustvo oko 130 vrsta ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup, jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije. Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do jednog od najvećih do sada poznatih pećinskih sistema u Srbiji, a to je Ušački pećinski sistem čija dužina do sada istraženih kanala iznosi 6.185 m. Ušački pećinski sistem se sastoji od dve pećine – Ušačke i Ledene, kao i jame Bezdana koja ih spaja. Nakon završetka programa povratak u Sjenicu. Slobodno vreme. Noćenje.

3. Dan SJENICA – MANASTIR MILIŠEVA – MEĆAVNIK – BEOGRAD – NOVI SAD

Doručak. Odjavljivanje iz hotela. Polazak za manastir Mileševa u 09:00 časova. Po dolasku sledi priča o istoriji I arhitekturi manastirskog kompleksa. Manastir Mileševa građen je 1218. i 1219. a živopisan 1222. do 1228. godine. Osnovao ga je kralj Vladislav, sin kralja Stefana Prvovenčanog, a unuk Nemanjin. Vladislav je Mileševu podigao kao svoju grobnu crkvu. Mileševska crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg zidana je po ugledu na ranije vladarske zadužbine,
Studenicu i Žiču, u raškom stilu. Mileševskim freskama slavu je, verovatno s pravom, najviše proneo „Anđeo na grobu“ – superiorna pojava koja tako podseća na staru grčku umetnost, potencirana zbog važnosti, u odnosu na susedne svete žene i vojnike, i veličinom i belom bojom haljine. Mileševski portreti prvih Nemanjića, rađeni još za njihova života, imaju za nas izuzetnu važnost. Nakon obilaska manastira nastavak putovanja do Mećavnika. Po doslasku sledi pauza u Drvengradu za ručak, šetnju i uživanje. Poznati režiser Emir Kusturica izgradio je prelepo etno selo Drvengrad između dve srpske planine u koje svake godine, na festival Kustendorf, dovodi poznata svetska imena. Polazak za Beograd i Novi Sad u kasnim popodnevnim časovima. Dolazak u Beograd i Novi Sad je u kasnim večernjim časovima.

CENA ARANŽMANA

Izlet Uvac
Uvac – Autor fotografije: Darko Ćirović

SMEŠTAJ U HOTELU:

Hotel Lane 3* Sjenica – Ovaj objekat nudi terasu, restoran, recepciju otvorenu 24 sata dnevno, poslugu u sobi i besplatan WiFi. Sobe u hotelu uključuju radni sto, TV ravnog ekrana i sopstveno kupatilo. U hotelu Lane poslužuje se kontinentalni doručak.
Hotel je informativnog karaktera, a tačan naziv hotela biće poznati 10 dana pred put.

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:

  • Prevoz udobnim turističkim autobusom (klima, audio i video urđaji) sa svim pripadajućim troškovima autobusa,
  • smeštaj hotelu sa 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom, (bufet doručak i noćenje), u 1/2 i 1/2+1 sobama,
  • razgledanje Ovčarsko kablarske klisure i manastira, Ivanjice, Manastira Mileševa i Drvengrada sa ulaznicom,
  • usluga vodiča tokom putovanja i troškovi organizacije putovanja.

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

  • Fakultativni program,
  • ulaznice za individualne posete muzejima,
  • lični troškovi i ostale nepomenute usluge.

FAKULTATIVNI PROGRAM

  • Prirodni rezervat Uvac ( program traje oko 5 sati). Program obuhvata vožnu po reci Uvac, ulazak u Ledenu pećinu i odlazak peške na vidikovac (oko 700-800m visine) odakle se pruža jedinstven pogled na čuvene meandre Uvca. Cena izleta: 1850,00 dinara po osobi. Minimum 10 putnika za realizaciju izleta. Prijave se vrše u agenciji, prilikom uplate akontacije.

TRANSFERI:

Transfer Subotica, Sombor, Vrbas, Zrenjanin – 1.800,00 dinara

Transfer Kikinda i Vršac – 2.400,00 dinara

Minimum 6 prijavljenih putnika za realizaciju transfera.

NAČIN PLAĆANJA:

30% prilikom rezervacije, a ostatak 15 dana pre putovanja;

platnim karticama (Dina, Master, Maestro, Visa, American Expres);

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 45 plativih putnika u autobusu, a usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija ima pravo korekcije cene ili otkaza aranžmana najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

NAPOMENE:

Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana.

U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika (od 45 putnika), agencija organizator KOMPAS zadržava pravo da u dogovoru sa prijavljenih putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije pet dana pre započinjanja putovanja.
Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih virusom COVID-19, moguće su promene i korekcije u realizaciji putovanja, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni, ukoliko dođe do istih. U tom smislu agencija KOMPAS zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi bezbedne i što kvalitetnije realizacije. Krajnji rok za prijavu putnika do popune mesta što zavisi od trenutne raspoloživosti.

Call Now Button