Tvrđave na DUNAVU

Tvrđave na DUNAVU
Autobuski prevoz

TVRĐAVE NA DUNAVU: SMEDEREVSKA TVRĐAVA – RAMSKA TVRĐAVA – TVRĐAVA GOLUBAC

Izlet autobusom / 1 dan

PROGRAM IZLETA TVRĐAVE NA DUNAVU

Predviđeno vreme polaska autobusom iz Novog Sada u 7 h sa parkinga kod Lokomotive na železničkoj stanici. Polazak iz Beograda u 08:15h (tačno mesto polaska će se znati nekoliko dana pred putovanje). Nastavljamo naše putovanje ka Smederevu. Obilazak Smederevske tvrđave (ulazak uključen u cenu), jedne od 6 najznačajnijih tvrđava na Dunavu u našoj državi i poslednje uporište Srbije pre njenog pada pod tursku vlast. Smederevsku tvrđavu podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428.–1439. godine i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada. Slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Oko 11:30 časova nastavljamo naš put ka Ramskoj tvrđavi, koja se nalazi se na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta. Po nalogu sultana Bajazita II 1483. godine, podignuta je ova tvrđava kao važno uporište turske odbrambene linije prema Ugarskoj. Odredbama Požarevačkog mira, u periodu od 1718. do 1739. godine, utvrđenje je privremeno u posedu Austrije. Ramska tvrđava predstavlja jedno od najstarijih utvrđenja u Srbiji opremljenih za dejstva odbrambenom artiljerijom, o čemu svedoči više posebno građenih topovskih otvora. Nakon obilaska put nas vodi u pravcu Velikog Gradišta i Golubačke tvrđave (ulazak uključen u cenu).

Nalazi se na samom ulasku u Đerdapsku klisuru, tamo gde je Dunav najširi. Ova moćna tvrđava iz XV veka proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Golubačka tvrđava je nedavno kompletno restauirana i važi za jednu od najlepših i najočuvanijih u Evropi.Predstavljala je važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita. Zbog ovakvog položaja, tokom XIV i XV veka, pogranične sile, Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu jer su time sticali kontrolu i moć nad državnom granicom.

Nakon obilaska Golubačkog grada uputićemo se ka Srebrnom jezeru, gde ćemo napraviti pauzu za ručak, šetnju i osveženje. Oko 18:00 časova, u dogovoru sa vodičem planiran je polazak za Beograd i Novi Sad. Kraj programa.

CENA ARANŽMANA TVRĐAVE NA DUNAVU

U CENU ARANŽMANA TVRĐAVE NA DUNAVU JE URAČUNATO:

 • Prevoz udobnim turističkim autobusom, sa klimom, audio i video opremom, prema programu sa svim pripadajućim troškovima;
 • Razgledanje grada u pratnji vodiča;
 • Vodički servis i organizacioni troškovi.
 • Smederevska tvrđava (ulaznica + lokalni vodič)
 • Golubačka tvrđava (ulaznica + lokalni vodič), I zona – zelena, poseta palati i kulama 9, 8, 5.

U CENU ARANŽMANA TVRĐAVE NA DUNAVU NIJE URAČUNATO:

 • Individualni troškovi i ulaznice;
 • Ramska tvrđava (ulaznica 300,00 dinara) – prijave u agenciji prilikom rezervacije. Uplata kod vodiča na licu mesta.
 • Ručak na Srebrnom jezeru;
 • Sve programom nepomenute usluge.

NAČIN PLAĆANJA:

 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak 15 dana pre putovanja;
 • platnim karticama (Dina, Master, Maestro, Visa, American Expres);

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 45 plativih putnika u autobusu, a usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija ima pravo korekcije cene ili otkaza aranžmana najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

NAPOMENE:

Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana.

U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika (od 45 putnika), agencija organizator KOMPAS zadržava pravo da u dogovoru sa prijavljenih putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije pet dana pre započinjanja putovanja.
Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih virusom COVID-19, moguće su promene i korekcije u realizaciji putovanja, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni, ukoliko dođe do istih. U tom smislu agencija KOMPAS zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi bezbedne i što kvalitetnije realizacije. Krajnji rok za prijavu putnika do popune mesta što zavisi od trenutne raspoloživosti.

Ukoliko Vam izlet tvrđave na Dunavu ne odgovara zbog destinacije ili termina pogledajte ostale ponude za putovanja po Srbiji

Call Now Button