Putovanje GRUZIJA I JERMENIJA

Putovanje GRUZIJA I JERMENIJA
Avio prevoz
12 DANA /10 NOCENJA

PUTOVANJE GRUZIJA I JERMENIJA – TBILISI – JEREVAN

Planirani izleti Mtskheta, Kazbegi,Gori, Kakheti, Khor Virap i Noravank, Garni i Geghard, jezero Sevan i Sevanavank

Paket aranžman: avionski prevoz i smestaj – 12 dana / 10 nocenja

TERMINI U 2024.: APRIL: 30.04.

PROGRAM PUTOVANJE GRUZIJA I JERMENIJA:

1.Dan BEOGRAD
Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu u dogovoreno vreme. Let sa presedanjem za Tbilisi.

2.Dan TBILISI
Dolazak u Tbilisi u ranim jutarnjim časovima. Smeštamo se u hotel. Nakon odmora krećemo u obilazak glavnog grada Gruzije. Prvo ćemo obići Metekhi crkvu koja se nalazi na steni pored reke Kura. Nakon toga odlazimo do Mosta Slobode – delo italijanskog arhitekte Michele De Lucchi-ja. Ovaj pešački most svojim neobičnim oblikom podseća na morsku životinju i posebno je interesantan noću kada je osvetljen pa ćete sigurno poželeti da napravite neku fotografiju. Odavde ćemo se žičarom uputiti do tvrđave Narikala. Ova legendarna tvrđava iz IV veka više puta je bila uništena, ali i iznova obnavljana. Uživaćemo u nezaboravnom pogledu na Tbilisi i reku Mtkvari. Obići ćemo još spomenik “Majka Gruzija” i Rajk park odakle ćemo nastaviti do Kus Tba – jezera kornjača gde ćemo se opustiti i uživati. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.
3.Dan TBILISI/ Fakultativno Mtskheta i manastir Jvari/ TBILISI
Doručak. Odlazak na fakultativni izlet u grad Mtskheta, pored koga ćemo posetiti još manastir i Jvari kao i jednu od najvažnijih gruzijskih svetinja crkvu – Svetitskhoveli. Prva stanica našeg izleta je Jvari manastir, smešten na brdu iznad grada Mtskheta. To je jedno od najstarijih hrišćanskih svetilišta u Gruziji, koje datira iz VI veka. Jvari manastir odiše mističnom atmosferom, a njegova arhitektura i ukrasi svedoče o dubokoj povezanosti sa ranim hrišćanstvom u ovom delu sveta. Nastavljamo dalje do Svetitskhoveli katedrale, najveće očuvane srednjevekovne crkve u Gruziji. Veruje se da je ispod njenog temelja zakopana jedna od najvećih hrišćanskih relikvija – Isusov plašt koji je po legendi doneo Jevrejin iz Mtskhete koji se našao u Jerusalimu u vreme Hristovog raspeća. Samo ime Svetitskhoveli znači “stub koji daje život” pa je ovo mesto gde dolaze brojni hodočasnici iz celog sveta. Ovde je krunisano i sahranjeno nekoliko gruzijskih kraljeva. Povratak za Tbilisi. Slobodno vreme. Preproručujemo vam odlazak u neko od sumpornih kupatila ili uživanje u ukusnim gruzijskim specijalitetima. Noćenje.

4.Dan TBILISI / Fakultativno KAZBEGI/ TBILISI
Dorucak. Nakon doručka ćemo se uputiti na fakultativni izlet u Kazbegi. Naša prva stanica biće jezero Zhinvali – veliki rezervoar pijaće vode, koji su sagradili Sovjeti 80-ih godina prošlog veka. Na ovom mestu gde su se ukrštali važni trgovački putevi nekada se nalazio bogati grad Zhinvali poznat po svojim tvrđavama i palatama. Uprkos brojnim protestima lokalnog stanovništva grad je naposletku potpoljen. Nastavićemo dalje do tvrđave Anananuri koja se nalazi uz nekadašnji gruzijski vojni put kojim su vekovima prolazili trgovci i osvajači. Popećemo se na zidove tvrđave odakle se pruža pogled na jezero Zhinvali i ceo predeo. Zaustavićemo se ispred velikog murala poznatog kao Spomenik rusko-gruzijskom prijateljstvu gde ćemo čuti zanimljivu priču o odnosima ove dve države. Po dolasku u Kazbegi prebacujemo se u džipove kojima odlazimo do crkve Svete Trojice u podnožju planine Kazbek smeštene u živopisnom krajoliku. Ova crkva je pravo remek-delo sakralne arhitekture i predstavlja neverovatan spoj duhovnosti i prirode. Njena izgradnja datira još iz XIV veka, a u njoj se čuvaju vredne ikone i verski artefakti koji privlače veliku pažnju vernika i turista iz celog sveta. Povratak u Tbilisi. Slobodno vreme. Noćenje.

5.Dan TBILISI/ Fakultativno KAKHETI i SIGHNAGHI/ TBILISI
Doručak. Fakultativni izlet u Kakheti. Kakheti je najveći region Gruzije, poznat je po svojoj vinskoj kulturi. Vinski region Kakheti nalazi se u istočnom delu zemlje i obuhvata dva rečna sliva, Ivri i Alazani. Ovu oblast proslavile su dve poznate vrste grožđa Rkatsiteli i Saperavi. Tokom obilaska posetićemo manastir Bodbe koji je izgrađen na grobu Svete Nine, koja je imala suštinsku ulogu u pokrštavanju Gruzije. Čućemo zanimljive priče iz života svetiteljke, a odatle ćemo produžiti do obližnje vinarije. Imaćemo priliku da saznamo nešto više o procesu proizvodnje vina i da ga degustiramo. Na kraju posetićemo i Grad ljubavi – Sighnaghi, jedan od najlepših gruzijskih gradova. Povratak u Tbilisi. Noćenje

6.Dan TBILISI / Fakultativno GORI / TBILISI
Doručak. Fakultativni izlet u grad Gori. Poseta Staljinovom muzeju i tvrđavi Gori. Čućemo više o životu sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija poznatog po svom nadimku Staljin. Videćemo i luksuzni vagon kojim je ćesto putovao pre svega zbog svog straha od letenja avionom. Odavde ćemo se uputiti ka tvrđavi Gori, odakle ćemo nastaviti ka drevnom pećinskom gradu Uplistsikhe. Ovaj grad bio je jedan od najstarijih na teritoriji Gruzije i postao je važan regionalni, politički i kulturni centar u helenističkom periodu. Sačinjavale su ga preko 700 pećina od kojih je danas sačuvano oko 150. Povratak za Tbilisi. Noćenje.

7.Dan TBILISI – JEREVAN
Nakon doručka napuštamo Tbilisi i organizovanim prevozom krećemo put prestonice Jermenije – Jerevana. Usputno zaustavljanje za pauzu za ručak. Dolazak u Jerevan u poslepodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje

8.Dan JEREVAN
Doručak. Počinjemo obilazak Jerevana odlaskom do Trga Republike i zgrade Nacionalnog istorijskog muzeja. Ovde možete obići muzičku fontanu i diviti se raznobojnim vulkanskim kamenim zgradama koje okružuju trg. Zatim ćemo produžiti do Katedrale Svetog Grigorija Prosvetitelja koja je izuzetno značajna zato što je ovde prvi put prihvaćeno hrišćanstvo. Obićićemo još i Stepenište Kaskada gde ćemo se popeti do vidikovca odakle se pruža prelep pogled na centralni deo Jerevana. Kada je vedro sa ovog mesta se vidi veličanstveni stratovulkan Ararati sveta planina Jermena. Posetićemo jedinu šiitsku džamiju u Jerevanu Plavu džamiju, koja je izgrađena u persijskom stilu. Uživaćemo u njenom jedinstvenom dizajnu i mirnom ambijentu koji je okružuje. Odlazak do Severne Avenije gde se nalazi veliki broj restorana i kafića gde vam preporučujemo da probate neka od tipičnih jela kao što su dolma, lavash (jermenski hleb), khorovats (jermenski roštilj) ili pakhlava (slatkiš sa orasima). Slobodno vreme. Noćenje.

9.Dan JEREVAN/ Fakultativno manastiri KHOR VIRAP i NORAVANK i banja JERMUK/ JEREVAN
Doručak. Odlazak na fakultativni izlet do manastira Khor Virap i Noravank. Obilazak najbliže tačke planine Ararat, manastira Khor Virap, gde je Grigorije Prosvetitelj bio zatočen 13 godina. Zatim sledi Noravank, dvospratni manastir, jedinstven po svojoj konstrukciji. Odavde se otvara prekrasan pogled na klisuru. U Areni ćemo degustirati čuveno jermensko vino i čućemo priču o mističnoj Ptičjoj pećini u kojoj je pronađena najstarija vinarija u ovom delu sveta. Imaćete priliku da probate vina od nara, kajsije, višnje, trešnje ili neku od tradicionalnih sorti vina. Nastavljamo dalje ka Jermuku. Jermuk je planinski banjski grad i centar opštine u pokrajini Vajots Džor u južnoj Jermeniji. Smatrala se jednom od najpopularnijih destinacija za medicinski turizam u Sovjetskom Savezu.Uživamo u prelepom vodopadu. Povratak u Jerevan. Noćenje.

10.Dan JEREVAN/ Fakultativno hram GARNI, manastir HAVUTS TAR/ JEREVAN
Doručak. Fakultativni izlet započinjemo iz hrama Garni, jedinog preostalog paganskog hrama u Jermeniji posvećenog bogu sunca Mihra. Šetnja ka „Simfoniji kamenja” ili „Bazaltnim orguljama”, prirodnim stenama, formiranim od pravilnih šestougaonih cilindara. Nastavićemo šetnju do manastira Havuts Tar koji se nalazi u državnom rezervatu Hosrov. Odlazimo do manastira Geghard koji se nalazi na listi svetske baštine Uneska. Manastir je smešten u klisuri reke Azat na mestu svetog izvora, oko 5 km od Garnija i delimično je uklesan u steni. U prevodu znači “Manastir koplja” jer se ovde čuvalo sveto koplje kojim je proboden Isus Hristos. Po predanju vrh koplja je ovde doneo apostol Juda koga Jermeni zovu Tadeuš. Posetićemo još i Matičnu stolicu Svetog Ečmiadžina sedište katolikosa, kao i crkvu St. Gaiane i St. Hripsime. Povratak u Jerevan i zaustavljanje do hrama Zvartnots, arhitektonskog remek-dela iz 7. veka, koji je takođe na listi svetske baštine Uneska. Noćenje.

11.Dan JEREVAN / Fakultativno jezero SEVAN i letovaliste DILIJAN/JEREVAN
Doručak. Fakultativni izlet do jezera Sevan, koje je jedno od najvećih visokoplaninskih slatkovodnih jezera Evroazije. Nastavak za Dilijan, jedno od najvažnijih letovališta Jermenije, poznato po svom neverovatnom okruženju, koje se nalazi u Nacionalnom parku Dilijan. Posetićemo manastir Hagarcin, okružen šumom stvara magični utisak izgubljenog sveta. Nastavljamo do jezera Parz gde ćemo imati vremena za uživanje pored tirkizno čiste vode. Mogućnost iznajmljivanja kanua ili odlaska na zipline. Povratak u Jerevan. Noćenje.

12.Dan BEOGRAD
Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma u ranim jutarnjim časovima. Let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima. Kraj putovanja.

CENA ARANŽMANA PUTOVANJE GRUZIJA I JERMENIJA – 1590€ /cena sa popustom 1390€

Više informacija o ulasku u zemlje koje se prolazi na putovanju: mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama

USLOVI PLAĆANJA:

Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

NAČIN PLAĆANJA:

 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak 30 dana pre putovanja;
 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak na jednake rate čekovima građana;
 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak na rate putem kredita poslovnih banaka;
 • platnim karticama (Dina, Master, Maestro, Visa, American Expres);
 • 30% prilikom rezervacije, a ostatak kreditnim karticama BANCA INTESE do 6 mesečnih rata bez kamate.

ARANŽMAN PUTOVANJE GRUZIJA I JERMENIJA OBUHVATA:

 • Avio prevoz sa svim taksama na relaciji Beograd-Tbilisi sa presedanjem,
 • Avio prevoz sa svim taksama na relaciji Jerevan-Beograd sa presedanjem,
 • Prtljag težine do 23kg za sve letove + ručni prtljag do 7kg
 • 5 noćenja u hotelu GRAPHICA TBILISI*** ili sličnom u Tbilisiju u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 5 noćenja u hotelu METROPOL YEREVAN**** ili sličnom u Jerevanu u 1/2 i 1/3 sobama (francuski ležaj ili singl) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • obilaske prema programu, svi transferi na destinaciji
 • Troškovi organizacije i vođenja aranžmana,

ARANŽMAN PUTOVANJA GRUZIJA I JERMENIJA NE OBUHVATA:

 • Međunarodno putno osiguranje ,
 • fakultativne programe, kao i ulaznice za muzeje i lokalitete koji nisu obuhvaćeni programom
 • individualne troškove.

POPUSTI I DOPLATE:

 • Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!,

CENA FAKULTATIVNIH IZLETA:

 • Najveće znamenitosti Tbilisija- obilazak u pratnji vodiča sa uključenim prevozom – 30€.
 • Mtskheta, Jvari, Svetitskhoveli – obilazak u pratnji vodiča sa prevozom i ulaznicama – 45€
 • Kazbegi – obilazak u pratnji vodiča sa prevozom i ulaznicama- 60€
 • Gori i Uplistsikhe – obilazak u pratnji vodiča sa prevozom i ulaznicama za lokalitete- 45€
 • Kakheti, Sighnaghi – obilazak u pratnji vodiča sa prevozom i ulaznicama za lokalitete – 70€
 • Khor Virap, Noravank, Bird Cave – obilazak u pratnji vodiča sa prevozom i ulaznicama za lokalitete – 45€
 • Garni, Geghard, Symphony of the Stones, Charents Arch – obilazak u pratnji vodiča sa prevozom i ulaznicama za lokalitete – 45€
 • Jezero Sevan, Sevanavank, Dilijan, Haghartsin, jezero Parz – obilazak u pratnji vodiča sa prevozom i ulaznicama za lokalitete – 45€
 • Minimum za realizaciju fakultativnih izleta je 10 putnika (po navedenim cenama). U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuju uz korigovanje cene. Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je na destinaciji.

NAPOMENE:

U slučaju promena cena: goriva, putarina, parkinga, tunela, vinjeta-putna taksa u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni.
NAPOMENA VEZANA ZA SMESTAJ:
Napomena za smeštaj: U slučaju nastupanja opravdanih razloga, i nemogućnosti smeštaja u odabranom hotelu, može doći do zamene ugovorenog smeštaja, u okviru hotela koji su navedeni u programu ili slični, o čemu ćete biti obavešteni bez odlaganja, uz poziv da se pismeno saglasite sa izmenom ugovora o putovanju.
– Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom trajanja putovanja su uredni i prilagođeni svim generacijama. Takođe, svi smeštajni objekti koji se nalaze u širem centru grada, smešteni su u blizini autobuske stanice ili metroa.
– Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati najkasnije 15 dana pred početak putovanja za daleke destinacije i 7 dana za ostale destinacije.
– Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika.
– Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni), double (veliki francuski ležaj), krevet na sprat ili spratni ležaj, kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
– Samo putnicima koji su doplatili 1/2 sobu u slučajevima gde je to omogućeno agencija garantuje da neće ni u kom slučaju biti spojeni sa drugim putnicima iz grupe.
– Putnici koji putuju sami će biti spojeni sa nekim drugim putnikom iz grupe, ne plaćaju nikakvu doplatu i prihvataju da se spoje sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu. Ako je u programu putovanja naveden smeštaj koji podrazumeva zajedničko kupatilo, za putnike koji doplate 1/2 sobu ne znači da će u istoj imati sopstveno kupatilo.
– Dimenzije francuskih ležajeva mogu da variraju od zemlje do zemlje.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.

NAPOMENA VEZANA ZA PREVOZ:
– Prilikom pravljenja redosleda sedenja uzimaju se u obzir stariji putnici, trudnice, porodice sa decom do 12 godina. Prvi red sedišta su službena sedišta i ako nema potrebe, ne izdaju se putnicima. Putnik je dužan da prihvati sedište koje mu agencija dodeli bez prava na žalbu.
– Agencija organizator ili inopartner odredjuje mesta polaska i dolaska prevoznog sredstva, mesta za pauze i njihovu dužinu. Uobičajena mesta za pauze u zemlji i inostranstvu su neke od pumpi sa odmorištima na maršuti, kao i motel, u trajanju od 20 – 60 minuta. Ukoliko pratilac grupe proceni da je transfer u zakašnjenju ili je gužva na graničnim prelazima veća od uobičajne, može doneti odluku, a u vezi sa Zakonom propisanim uslovima prevoza putnika u drumskom saobraćaju, da ne napravi, ili skrati, predvidjene pauze.
– Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
– Sva mesta u autobusu se popunjavaju uključujući i poslednja sedišta u zadnjem delu autobusa.
– Toaleti u turističkim autobusima nisu u upotrebi.
– U prevoznim sredstvima je zabranjeno pušenje cigara, cigareta, elektronskih cigareta, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
– Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere (javni gradski prevoz, iznajmljena vozila I sl.) i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće. Prenos prtljaga do smeštajne jedinice putnici obavljaju sami.
– Napominjemo da je u pitanju grupno putovanje. Putnici se mole za razumevanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati i mora se imati u vidu da se osećaj toplote i hladnoće različito doživljava. Za ovakvu vrstu putovanja je potrebno razumevanje i tolerancija među putnicima.

UPOZORENJE:

Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana.

ARANŽMAN JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 10 PUTNIKA.
U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska. Organizator putovanja zadržava pravo izmene redosleda pojedinih sadržaja u programu.
Molimo putnike da 48 sati pred put pozovu agenciju radi potvrde mesta i vremena polaska.
Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Agencije TRIP TOP TRAVEL

Ukoliko Vam program ne odgovara zbog termina polaska, vrste prevoza, izbora hotela ili nečeg drugog uvek možete sami kreirati sopstveni aranžman.

Pogledajte ponude vezane za autobuske karte, avio karte i rezervacije hotela u celom svetu.

VAŽNO:

 • obratite pažnju na period isteka pasoša, naročito kod dece,
 • putnici koji putuju u Tursku i Egipat moraju imati pasoš važnosti najmanje 6 meseci od dana povratka sa putovanja,
 • putnici koji putuju u Grčku i zemlje Evropske unije moraju imati pasoš važnosti najmanje 6 meseca od dana povratka sa putovanja,
 • putnici koji ne putuju sa pasošem Republike Srbije u obavezi su da se sami informišu za vizni režim zemlje u koju putuju i kroz koje putuju,
 • ne zaboravite da uplatite polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja,
 • aranžman možete osigurati kupovinom polise od otkaza putovanja u slučaju da dođe do nepredviđenih situacija usled kojih ne budete mogli da krenete po uslovima osiguravajuće kompanije.

Proverite dostupnost smeštaja ili pošaljite zahtev za rezervaciju

Ukoliko Vam odgovara ponuda i želite da proverite dostupnost ili pošaljete zahtev za rezervaciju popunite upitnik. Molimo Vas da popunite sve stavke iz upitnika kako bi na najbolji način mogli da odgovorimo i damo odgovarajuću ponudu.
Odgovor očekujte u najkraćem mogućem roku...


BRZA PROVERASlične ponude

Call Now Button